Handel voor welvaart, vrede en vertrouwen

We kijken met tevredenheid terug op de samenwerking met onze partners, de handelsdelegatie van Ostim Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi uit Turkije en de gemeente Arnhem. Mede dankzij de visie en motie van onze fractievoorzitter is de eerste stap een groot succes geworden. Sleutelwoorden zijn Verenigen en samenwerken!

Waarom is Turkije belangrijk voor Arnhem?
Arnhemmers met een Turks herkomst vormen een groot deel van Arnhem. Jaarlijks gaan duizenden Arnhemmers op vakantie en familiebezoek naar Turkije. Ooms en tantes van Arnhemmers bekleden belangrijke functies in Turkije. We zijn vastberaden deze hechte relatie tussen Arnhem en Turkije om te zetten in welvaart en voorspoed voor Arnhem, de provincie Gelderland en Turkije. Hiertoe hebben wij ons georganiseerd in de Platform SES.

Wat is Platform SES?
Platform SES staat voor versterking van de Sociaal Economische Samenwerking met herkomstgebieden van Arnhemmers. Zij is een bundeling van krachten tussen Ondernemers (TOV), NGO’s (TPA) en politiek. Onze ambitie is hier ook de media aan toe te voegen, en later ook te diversifiëren naar alle deelgemeenschappen in Arnhem en regio. Arnhem is de hoofdstad van Gelderland. Gelderland telt rond de 2 miljoen inwoners.

Waarom een handelsmissie op het gebied van duurzame energie?
Technologie biedt kansen. Zonder energie werkt niets. Vandaag is dit zo, morgen ook. Voorop lopen in de energietechnologie is daarom heel belangrijk. Arnhem is sterk hierin. Arnhem heeft hierin veel geïnvesteerd, en heeft veel te bieden. U heeft vandaag Arnhemse bedrijven kunnen bezoeken, en komende dagen nog meer. Arnhem is vastberaden hierin te blijven groeien. We willen graag groeien met onze partners. Dus ook samen met u.

We weten ook dat Turkije op dit moment erg afhankelijk is in haar energievoorziening vanuit het buitenland. Turkije wil af van deze afhankelijkheid, en wilt investeren in eigen duurzame energieopwekking. Tot recent was 19% van haar elektriciteit duurzaam opgewekt, en wil in 2023 dit verhoogd hebben tot 30%. Arnhemse bedrijven kunnen en willen hierin een rol spelen. Platform SES is graag bereid hierin een blijvende actieve bemiddelende rol te spelen. Deze handelsmissie is de eerste stap. Maak er gebruik van. En volg ons.

Wat is het grotere belang van deze samenwerking?
Technologie biedt ook uitdagingen. Moderne communicatie technologie laat veel goed maar ook slecht verspreiden over de hele wereld. Onze eigen onwetendheid over elkaar in combinatie met snel verspreidende foutieve informatie brengen bevolkingsgroepen meer dan eerst tegenover elkaar. Deze zwakte (onwetendheid over elkaar) mag niet zo blijven. Deze zwakte veroorzaakt onnodige angsten en laat ons kansen mislopen.

Hoe willen we het grotere belang dienen?
We zijn vastberaden met onze daden en woorden de vrede en vertrouwen te versterken in Arnhem tussen alle gemeenschappen, maar ook tussen Nederland en herkomstlanden van Nederlanders, te beginnen met Turkije. De wereld is heel klein geworden. Turkije en Nederland zijn niet heel ver weg meer van elkaar.

Samen is er niets wat we niet zouden kunnen bereiken. De toekomst ligt voor onze voeten, zolang we maar samenwerken.”